Telefon

Kundtjänst: +46 31 68 69 30

Information om prishöjningar från 1 juni 2021

2021-04-30

Det vi informerade om och befarade i början på mars är nu verklighet. Våra inköpspriser är nu väsentligt högre. Som läget är just nu så behöver vi därför från 1 juni 2021 höja priserna på våra artiklar.

 

Det vi informerade om och befarade i början på mars är nu verklighet. I början på 2021 såg vi mycket kraftiga prishöjningar på råvara. Detta beror på flera faktorer som skapat kraftigt ökad efterfrågan samt en period med mycket begränsad tillgång. Priserna på viss råvara ökade väldigt mycket och prognosen pekar åt ytterligare stora höjningar under kommande månader. Främst är det polyolefinerna, polyeten och polypropen, som är drabbade, men även flera andra materialtyper bland annat PVC, polyamider, papper och aluminium har ökat kraftigt.

-Efterfrågan på plastråvara ökade kraftigt, mycket mer än förväntat, under slutet av 2020. Sedan dess har efterfrågan stadigt ökat vilket drivit upp priserna. Stora volymer råmaterial producerat i USA och Saudi Arabien har omdirigerats till den asiatiska marknaden istället för att nå den europeiska marknaden. Aluminiumpriserna ökar pga. Kinas återhämtning med ökad intern efterfrågan, aviserad antidumpningsavgift för import till Europa och därmed ökat efterfrågetryck på de Europeiska verken. Hamstring orsakad av förväntningar om fortsatta prishöjningar och rädsla för uteblivna eller sena leveranser driver på utvecklingen.

- Majoriteten av leverantörerna av plastråvara har på grund av den besvärliga situationen gått från att ge pris per kvartal nu bara ge pris per månad eller veckor. Det är nu också verklighet för aluminiumverken. Det gör prisutveckling svår eller omöjlig att förutsäga. Det påverkar de flesta av våra leverantörer på plast- och aluminiumprodukter som nu drastiskt höjer sina priser till oss.

-Det råder även en obalans i transportsystemet på grund av förändrade transportmönster som orsakats av covid-19. Tomma fraktcontainrar finns inte där de behöver vara. De kan befinna sig på någon helt annan plats än där materialet som ska transporteras finns. Att sedan ett fartyg fastnade en vecka i världens fartygsgenväg gjorde inte saken bättre.

-Allt det här tillsammans har resulterat i att de flesta av våra inköpspriser blivit väsentligt högre. Vi försöker parera och anpassa oss för att ta de flesta ökningarna men vissa är för stora för att vi ska orka med dem själva. Som läget är just nu så behöver vi därför från 1 juni höja följande:
 

Mactac (vinyl, laminat)   +8% 
Mactac Screen   minst 8%
Orafol PVC-vinyl och laminat  0%
Övrig PVC-vinyl och laminat   +4%
Rtape appliceringstape   +5%
Tyvek  +5%
PVC Frontlit och PGM Softex  +10%
PVC Mesh  +5%
Well   +10%
Skummad + Homogen PVC  +15%
Kanalplast  +15%
PGM Bond   +10%
Aluminiumplåt  +3–10%
Aluminiumprofiler, keder mm  +10%
Magnetmatta  +15%
Wirespools  +5%
Blankbestruket papper (Ej Hahnemule)  +6%