Produkten lades till i din kundvagn!
Din kundvagn är tom
  • Sverige
  • Norge
  • England

Att tänka på vid helfoliering av fordon!

Vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter av helfoliering av fordon s.k. car wrapping. Nedan hittar ni punkter som vi tycker är viktiga att känna till innan en helfoliering utförs.

Vad kan jag förvänta mig?


Den specificerade hållbarheten bedöms vertikalt och utan yttre påverkan såsom väder, lösningsmedel mm. På ett fordon som används och tvättas förkortas hållbarheten jämfört med det som står på specifikationen. Miljögifter, tvättmedel, avfettningsmedel, spolarvätskor, mekaniskt slitage, bilvårdsprodukter, solljus mm. förkortar foliens hållbarhet på olika sätt.
Den här yttre påverkan är olika för varje fordon och det gör att det är väldigt svårt att säga hur länge man som användare kan förvänta sig att bilen ser snygg och hel ut. För att förlänga hållbarheten så långt som möjligt måste fordonet vårdas med omsorg. Vi har försökt skriva ner våra erfarenheter och ge några korta råd och som vi gärna vill dela med oss av och som kan ge längre livslängd på folien.


Före

En ren yta är en förutsättning för att folien skall kunna fästa ordentligt.
Var noga med att slutrengöra med ett Isopropanolbaserat medel och undvik T-röd eller alkohol. Undvik att slutrengöra med något annat än ren isopropanol (ex. Orafol Pre-wrap Surface Cleaner). Det finns andra vanligt förekommande rengöringsmedel som löser adhesiv och minskar vidhäftningen och gör även att du får adhesivrester på fordonet vid demontering. 
Vi rekommenderar att du använder neoprenhandskar vid arbete med starka lösningsmedel!

Under årstider när det är kallt ute så får inte fordonet köras ut ur den varma monteringslokalen innan folien eftervärmts och härdat. Ohärdad folie som utsätts för kyla drar ihop sig och kanter mm. reser sig.

Montera inte folie på en nylackerad yta som inte har härdat och montera inte folie på omlackerade ytor. Det är även viktigt att fordonet inte är skadat av rost, repor, grus mm.

När du väljer folietyp är det viktigt att tänka på att inte använda microstrukturerad folie (luftkanaler på baksidan) på djupa veck och nitar eftersom mängden klister är mindre på denna typ av folie och det kan göra att folien lättare släpper efter en tid. Om du ändå väljer att använda folie med luftkanaler så rekommenderar vi att du gör en skarv (snitt) vid vecket.

Idag finns framförallt printvinyl med "glidbart" adhesiv. Det gör vinylen enklare att montera eftersom adhesivet inte "hugger" direkt på underlaget. Tänk på att den här typen av vinyl kräver lite högre tryck med skrapan vid applicering för att du ska vara säker på att den sitter. Var noga med att arbeta igenom ytorna ordentligt.

När du printar på folie så rekommenderar vi att laminera utskriften för att skydda mot mekaniskt slitage och UV-ljus. Det är viktigt att ”vädra” bort lösningsmedlet i bläcket innan laminering! Vi rekommenderar minst 72 h innan laminering. Kom ihåg att inte låta folien ligga rullad under den tiden, då kan inte lösningsmedlet avdunsta. Om inte lösningsmedlet i bläcket avdunstar helt innan laminering så kan lösningsmedlet så småningom tränga ner igenom folien och påverka adhesivet negativt och du riskerar att folien exempelvis kan lossna.
Lösningsmedlet (solvent) som finns kvar kan även orsaka bubblor mellan vinyl och laminat. Det går inte säkert att veta hur långt tid det tar för lösningsmedlet att avdunsta,  testa alltid vidhäftningen mellan en printad-laminerad samt en oprintad provbit. Med UV och Latexprintrar rekommenderar vi att man använder laminat med mera adhesiv t ex 215GDU.

Om du monterar folie på plastskivor såsom polykarbonat, PETG mm. så innehåller vissa nya skivor vatten som måste hinna avdunsta innan du monterar folie. Du kommer annars att få bubblor efter någon dag. testa alltid.


Håll dekoren fräsch och fin

All självhäftande dekor behöver tid för att få optimal vidhäftning och detta tar upp till 72 timmar efter montering. Tänk därför på att inte tvätta fordonet under de första dagarna. Folierna är känsligare än bilens lack och det innebär att särskild omsorg behövs vid tillämpning och rengöring av folierna.


Tvätta rätt

Använd så lågt tryck som möjligt vid högtryckstvättning. Se till att vattentemperaturen är högst 50 grader C. Undvik att spruta in vatten snett mot foliekanten utan se istället till att hålla vattenstrålen vinkelrätt mot ytan.
Oavsett styrka på klistret så är det lätt att spola bort dekoren om vattnet tar sig in under kanten.
Är det minusgrader ute och fordonet kommer direkt in utifrån bör man vara extra försiktig.
Om biltvätt används rekommenderas mjuktvätt utan borstar. Använd aldrig hetvax eftersom det påverkar folien negativt. Använd rätt rengöringsmedel Tänk på att använda medel utan slipande effekt och med neutralt PH-värde. PH mellan 6-8 rekommenderas.
För att inte påverka folien och kulören måste det även vara fritt från starka lösningsmedel och alkoholer. Milt bilschampo utan vax eller vanlig såpa fungerar utmärkt.
Generellt rekommenderar vi rengöring för hand och underhåll av folien med Oracal Rengöring & Skötselset. Kompletta set finns för blanka respektive matta folier. De milda och effektiva medlen från Orafol innehåller exakt rätt sammansättning för att rengöra och skydda folier.
För att folien ska skyddas från solljus och frätande ämnen så rekommenderar vi försegling av folien med Oracal Long Lasting Seal direkt efter att dekoren monterats och innan fordonet tas i bruk.
Kom ihåg att ytorna på de matta samt strukturerade kvaliteterna är extra känsliga. Försegling bör upprepas regelbundet under foliens livslängd.


Avfettning

Långvarig påverkan av avfettningsmedel påverkar folien negativt, var noga med att tvätta och skölja så fort smutsen lösts. Tänk på att exponeringstid och solljus ofta förstärker avfettningsmedlets negativa påverkan. Samma negativa påverkan kan även uppstå när viss spolarvätska exponeras av solljus på folien.


Scandrafts produkter för helfoliering

Här kan du hitta våra produkter för helfoliering.

 
Checklista och info Car Wrapping     160 Kb 


Orafol brand logo Orajet Oracal Oratape Oraguard Oramask Oralite  
r.tape Kapa Siser Hahnemuhle          Falconboard  
Georg Otto Friedrich Mehler Spennare PGM Emblem i Sverige    
Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.

Valutatillägg

Just nu är vårt valutatillägg:
0.00%


Vad innebär detta?